Onlarca farklı alanda kullanılabilecek olan yapay zeka, iklim değişikliğinin önüne geçmekten vahşi yaşamı korumaya, engellilerin hayatını kolaylaştırmaya kadar geniş bir yelpazede etki gösterebilir.
Yapay Zeka (YZ), farklı bir bakış açısıyla birçok toplumsal soruna çözüm bulmamıza yardımcı olabilir. Yapay zekanın yanlış veya kötü niyetli kullanımı, birçok endişe verici senaryoya neden olabilir; ancak iyi amaçlarla kullanılmasıyla sağlanacak faydalar göz ardı edilmemelidir. Forbes dergisi, YZ'nin faydalı amaçlar için kullanılabileceği 10 alanı derlemiştir.
1) Kanser Erken Teşhisi
Yapay zeka, derin öğrenme algoritmaları ile sağlık sektöründe uzun süredir kullanılmaktadır. Özellikle, yapay zeka'nın görüntü işleme yetenekleri kanser teşhisinde ve taramasında umut verici sonuçlar vermektedir. Mount Sinai Üniversitesi'nden bilim insanları, derin öğrenme tabanlı yapay zeka algoritmalarını kullanarak karaciğer, prostat ve bağırsak kanseri hastalıklarını %94 doğrulukla önceden belirleyebilmiştir.
2) Arı Popülasyonunun Korunması
Dünya Arı Projesi, yapay zekayı kullanarak arı popülasyonunu korumayı hedeflemektedir. Dünya genelinde arı nüfusu azalmakta olup, bu durum gezegenimiz için endişe verici bir durumdur. Dünya Arı Projesi, Oracle ile işbirliği yaparak, mikrofonlar, arı kovanlarına yerleştirilen kameralar ve nesnelerin interneti sensörleri aracılığıyla toplanan verileri kullanarak arıların hayatta kalması ve çoğalması için stratejiler geliştirmektedir. Yapay zeka, toplanan verilerdeki desenleri ve eğilimleri analiz ederek, arıların erken aşamada hayatta kalmasına yardımcı olabilecek bilgileri sağlamaktadır.
3) Engelli bireyler için teknolojik yardımlar
Yapay zeka, engelli kişilerin günlük hayatlarındaki zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için çeşitli uygulamalarda kullanılıyor.
Örneğin, Huawei sağır çocukların okuma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için StorySign adlı ücretsiz bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Uygulama, yazılı metni işaret diline çevirerek sağır çocukların okuma becerilerini artırmalarına yardımcı oluyor.
Ayrıca, Huawei Track.Ai adlı kullanımı kolay ve ucuz bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz, çocukların göz bozukluklarını tanımlayarak körlüğe yol açabilecek hastalıkların erken teşhisini sağlayarak tedavi edilebilmesine yardımcı oluyor.
4) İklim değişikliği
İklim değişikliği, dünya genelinde büyük bir sorun olarak kabul ediliyor. Yapay zeka, bu sorunun çözümü için çok önemli bir rol oynayabilir.
Örneğin, makine öğrenimi algoritmaları, iklim verilerinin analizini daha iyi bir hale getirebilir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, yaklaşık 30 iklim modeli kullanarak makine öğrenimi algoritmaları ile çalışıyor.
Ayrıca, yapay zeka, iklim değişikliğinin farklı bölgelerdeki etkilerinin tahmin edilmesine yardımcı olabilir. Montreal Öğrenme Algoritmaları Enstitüsü'nden araştırmacılar, yapay zekayı şiddetli fırtınalar ve yükselen deniz seviyelerinin neden olduğu hasarın modellenmesinde kullanıyorlar.
5) Yaban Hayatını Koruma
Yapay zekanın faydalı kullanımına bir örnek, yaban hayatı koruma alanında kullanılan teknolojilerdir. Yapay zeka, maddi kaynakları sınırlı olan doğa koruyucularına, verileri ucuz bir şekilde analiz etme imkanı sunar.
Örneğin, Hawaii'deki Kauai Nesli Tehlike Altındaki Deniz Kuşlarını Kurtarma Projesi, deniz kuşları ve elektrik hatları arasındaki çarpışmaları tespit etmek için 600 saatlik ses kayıtlarını analiz ederken yapay zekadan yararlanmaktadır.
Wild Me ve Microsoft'un yapay zekası ise, insanların internette paylaştığı fotoğraflardaki nesli tükenme riski altındaki hayvanları tanıyıp kaydedebilir ve izleyebilir.
6) Açlıkla Mücadele
Yapay zeka, milyonlarca veriyi analiz ederek en iyi mahsulü elde etmek, tohum geliştirmek ve yabani otların kimyasal madde ile etkili bir şekilde öldürülmesini sağlamak gibi işlemlerde kullanılabilir.
Bu alanda birçok uygulama mevcuttur. Beslenme Erken Uyarı Sistemi adlı sistem, büyük veriler ve makine öğrenimi sayesinde mahsul kayıpları, artan gıda fiyatları ve kuraklık gibi faktörler nedeniyle gıda eksikliği riskini tespit edebilir.
7) Yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmak
Yapay zeka, yoksulluk ve eşitsizliği azaltmak için birçok yardımcı teknoloji sunar. Chicago Üniversitesi'nin Veri Bilimi ve Kamu Politikası Merkezi'nin Aequitas projesi ve IBM'in Adalet 360 adlı yapay zekası, önyargıları tespit etmek ve düzeltmek için açık kaynaklı yazılımlar sunar.
Textio adlı akıllı yazı editörü, iş ilanlarını daha kapsayıcı hale getirerek eşitliği artırır. Örneğin, bir yayınevi şirketinin kadın çalışan sayısı, Textio'nun önerileri doğrultusunda yüzde 10 arttı.
Stanford Üniversitesi'nin bir projesinde ise yapay zeka, uydu fotoğraflarını analiz ederek farklı bölgelerdeki yoksulluğu ölçer ve ekonomik yardımın öncelikle nereye verileceğine karar verir.
8) Sahte haberleri tespit etmek
Yapay zeka, sahte haberlerin yayılmasını önlemenin yanı sıra, Google, Microsoft ve bazı yerel hareketlerin yaptığı gibi bu haberlerdeki gerçeği değerlendirmek için de kullanılabilir.
Facebook, trilyonlarca paylaşımı izlemek için yapay zeka teknolojilerini kullanarak, sahte haber göstergelerini ve belirli kelimeleri tespit edebilir.
9) Tıbbi Görüntüleme
Tıbbi teknoloji şirketi Siemens Healthineers, yapay zekayı tıbbi görüntüleme alanında kullanarak, radyologların iş yükünü hafifletiyor. AI-Rad Companion.4 adlı teknolojisi, bir radyolog asistanı gibi rutin tıbbi görüntülemeleri yapan hastalara hızlı ve doğru bir şekilde tanı koymak için tasarlandı.
10) Yenilemeleri Geliştirmek
Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Artificial Intelligence in Society (CAIS) Merkezi, yapay zekayı deprem anlarında Los Angeles'ta su dağıtımının nasıl yapılacağını çözmek için kullanıyor. Kentin yaşlanan alt yapısı nedeniyle, proje ile stratejik bölgelerdeki boru hatlarının yenilenmesi için öncelikler belirlenerek kritik anlarda hızlı müdahale edilmesi amaçlanıyor.