Araştırmacılar, insanların göremediklerini görebilmeleri için yapay zeka kullandı.
İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi'nden araştırmacılar, insanların beyindeki dalgaları algoritmalara entegre ederek "hayalet görüntüleme" adı verilen bir yöntem oluşturdu.
Oluşturulan teknik, beynin duvarındaki zor görülen yansımaları nasıl işlediğini analiz ederek, gözden kaçırılan nesnelerin temel ayrıntılarını yeniden oluşturuyor.
Genelde bu gibi teknolojiler, lazer ışınını yüzeye ve sonra kamera sensörüne geri ışınlamayı, daha sonrasında nesneyi tanımlamak için çeşitli algoritma kullanılıyor.
Sonraki projelerde araştırmacılar kameraları insan gözleriyle değiştirdi.
Oluşturulan deney düzeneğinde insan gözlerinin göremediği nesneler, bir projektörden gelen ışığın bir kartonda oluşturduğu desenlerdi.
İnsanlar ise beyaz bir yüzeyde yalnızca dağınık ışığı görecek vaziyette konumlandırıldı. Bakış açısı yalnız başına orijinal nesneyi ayırt edebilecek kadar net değildi.
Yapay zeka desteği tam da bu noktada devreye girdi. İnsanlar beynindekileri görsel kortekslerindeki sinyalleri okuyan kask taktı. Bu sinyaller, saçılmış ışığın kodunu çözen ve nesneyi tanımlayan yapay zeka algoritmasını çalıştıran bir laptop'a bağlıydı.
Yaklaşık bir dakikalık gözlemelerin sonrasında sistem, hedeflenen nesnelerin tümünü doğru bir şekilde tekrardan oluşturdu.
Araştırmacı ekipler buldukları bulguları bu ay göz teknolojisi firması Optica Görüntüleme ve Uygulamalı Optik Kongresi'nde gösterecek.
Glasgow Üniversitesi’nde kuantum teknolojileri profesörü Daniele Faccio, "Bu çalışmanın bir gün insan ve yapay zekayı bir araya getirmek için kullanılabilecek fikirler sağladığına inanıyoruz" dedi:
Bu projede ilerki adımlar, üç boyutlu bilgisi sağlama özelliğini genişletmekten, aynı zamanda birden fazla seyirciden gelen birden fazla bilgileri birleştirmenin yöntemlerini aramaya kadar uzanıyor.