Konuşamayan insanlar sistemsel veriler sayesinde duyup konuşabiliyor!!!
Nöroloji dalında araştırılan konuşamayan insanlar için ses üretimini sağlayacak olan beyin sinyallerini konuşmaya dönüşmesinde büyük katkı sağlayacak.
Geliştirilmiş olan bu teknoloji laboratuvardan farklı bir alanda kullanılması öngörülmediğine karşı beyin sinyalleri sayesinde algılanabilir kelimeler üretebilmekte. Konu ile alakalı duymak için geliştirilen cihazlar ve ayrıntılarını duyurma amaçlı Nature dergisi ile paylaştılar.
Duyma analizi
Geçtiğimiz dönemlerde araştırma yapan ekipler beyinden gelen hastalıklardan biri olan epilepsi hastalığının tedavisi için gerekli olan ve beyinlere yerleştirilmiş elektrotlar ile çalıştılar. Ekiplerin önceliği hataların cümleleri olabildiğince yüksek sesle okumaları halinde beyinde oluşan dalgaları kayıt altına aldılar. sonraki zamanlarda ses tonlarını ve duyma yetisinin ne derece artı yönde ilerlediğini gözlemleme amaçlı tekrardan ses kontrolü yaptı ve daha önce kaydedilen beyin dalgaları ile eşleştirildi. Sonrasında bu verileri kullanarak beynin derin öğrenme algoritması üzerinden bir çalışma yaptı ve oluşturduğu bu sisteme kendi cihazlarını da ekledi. Geliştirdiği cihaz beyindeki sinyal vokal bölgelerinin daha önceden tahminde bulunmasını ve hareketlerin bu tahmine göre dönüştüğünü göstermiş oldu.
Daha sonra tekrar teste tabi tutulan hastalara şarkı sözleri kısa kelimeler söylenip düşünce aracılığı ile duyma alanında dönüştürülüyor. Düşüncelerden oluşan kelimeler algılatılmaya çalışılıyor. Bir diğer testte ise hastaların beyin dalgaları göz önünde bulunarak yüksek ses ile okumaları ve ağızı cümlelere göre hareket ettirmeleri isteniyor. Bu sistem duyma yetisini elde edene kadar farklı testlerle de uygulanıyor. günümüzde bu sistem üzerinde konuşamayan bir çok hasta cihaz sayesinde duyabiliyor ve yavaşta olsa konuşmayı sökebiliyor. Ancak bu sistemi ilerletmek ve sonuca ulaşmak için sabırla yol kat etmek gerekiyor.