İnsanların rahatını yükseltmek için önemli bir yere sahip olan yapay zeka gelecek zamanlarda insanlığı tehdit etmeye yönelik çalışmalar ortaya çıkabilir.
Yaşamda olumsuz olayların ortaya çıkmasının önüne geçmek için yapay zekanın canlı yaşamına fayda sağlaması açısından BM ve İnsan Hakları İzleme Örgütü vb. uluslararası yönetmeliklere elzem iş görevleri düşüyor.
Konu ile alakalı şunu da belirtmeliyim: Üsküdar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin ERGÜZEL şu anki hayatımızda insanlığın gönence yaşamını pozitif yönde etkileyen alanlarda halihazırda kullanılan kaynakların en iyi duruma getirilmesinde, sağlık alanında mühendislik çözümlerinde yapay zekanın ciddi anlamda kullanıldığını dile getirdi.
BM yapay zekânın riskleri için arandı
Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel sözlerine devam etti:
"Nobel ödüllü fizikçi Stephen Hawking'in idare edilemediği zaman insanlığın en elzem başarılarından biri haline gelen yapay zekanın insanların son başarısı olabilir ifadesinden sonraki dönemlerde Spacex'in kurucusu olan Elon Musk'ta dünyada bilinen önemli isimlerin 116 uzmanın geçmiş dönemlerdeki gibi yapay zekanın olası risklerine karşı dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler'e gerçekleştirilen çağrı ile yapay zeka prosedürleri ile özerk ve sistemin daha fazla gelişmesi için yapılan çalışmaların tehlikeli riskler taşıdığına ve insanlığın geri dönüşü olmayan tehlikeler ile her an karşılaşabileceğine de dikkat çekmiştir.
Üçüncü evreye geçen askeri sistemleri
Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel: ''Askeri silahları arkasından nükleer silahların daha sonra da özerk askeri sistemi ile askeri sistemlerin barutun bulunması ile üçüncü aşamaya geçtiğini bildirdi. Özellikle askeri sistemlerin kontrollü bir şekilde geliştirilmesinde ABD, Güney Kore, İsrail ve İngiltere'nin önderinde olduğunu görmekteyiz. Maksimum çıktı ile üretilen ses ve görüntü algılaması yapabilen, çevreyi algılayabilen makineli tüfekler gerektiğinde ateş edebiliyor. Özerk silahlı bir IHA'ya sahip Taranis sistemini İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri geliştirmiştir. Bu sayede karar mekanizması sayesinde havaya ve yere füze yollanabilir ve 2030 yılında hava aracının Tornado G4 savaş uçaklarının yerine geçebileceği öngörülüyor'' ifadelerini kullandı.
Gelecek için büyük tehdit oluşturan otonom savaş sistemleri
Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel tehdit oluşturan otonom sistemleri hakkında şu ifadeleri kullandı: sisteme yüklenmiş otonom yazılımlarının hacklenmesi, silahların sonraki zamanlarda terör ile uğraşan örgütlerin eline geçebileceği riskinin olduğu biliniyor. Bu silahların karar verme aşamasına geçmesi bunun yanı sıra insan kontrolünden çıkma olasılığı ile birlikte ilerleyen zamanlarda daha fazla risk teşkil edebilir. Uluslararası savaşların siyaset ile ilerletilmeye çalışılan anlaşma ve uzlaşma aşamaları için kullanılmakta olan hareket edebilme alanı oldukça daralacaktır. Bunun yanı sıra sistemde oluşan herhangi olası bir hatada çözüm olarak ortaya çıkan askeri savaş muhakemesi ve askeri politikalar alanında en çok kontrolün ve sorumluluğun kimde olacağı sorularını gündeme oturtacaktır.
Uluslararası alanlarda önlem alınmalı
Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, muhtemel olumsuz senaryoların ortaya çıkmasını engellemek ve yapay zekânın insan ve canlı yaşamına katkıda bulunmaya devam etmesini sağlamak, hastalıkların, savaşların ve fakirliğin sona erdirilmesini sağlamak adına BM, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi uluslararası organizasyonlara önemli görevler düştüğünü söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel uluslararası alınması gereken önlemler hakkında şu ifadeleri kullandı: olası olumsuz olayların yaşanmaması ve yapay zekanın insan üzerinde yaşamında kolaylık sağlayacak olması savaşların, hastalıkların ve fakirliğin önüne geçilmesini sağlamak açısından BM İnsan Hakları İzleme Örgütü vb. uluslararası kuruluşlara yapılması gereken elzem görevler düşüyor dedi.
Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel şu sözleriyle devam etti: Otonom silah sistemleri için gerekli net bir tanım yapılması gerekir. Otonom silahları drek yasaklanması veya silahlanmanın denetlenmesini olasılıklar arasında olmadığını ve kesin bir karara ulaşımda sonraki aşamalarda sistemlerin yazılım gelişiminde; robotlara özel askeri görev algılama ve algılanmış sınırların belirtilmesi BM himayesinde oluşturulacak Uluslararası Ticaret Birliğine tanımlanması gerektiğini idafe etti.