Günümüzde hızla gelişen teknoloji sayesinde tarımda da dijital çözümler yaygınlaşıyor. Bitki koruma sektörü de bu teknolojik gelişmelerden faydalanarak fungisit, herbisit ve insektisit uygulamalarını dijitalleştiriyor. İlaçlama robotları sayesinde insan gücüne olan ihtiyaç azalıyor ve bitki koruma işlemleri daha etkin bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu robotlar, aynı zamanda güvenlik, sürdürülebilirlik ve çevresel etki gibi konularda da önemli faydalar sağlıyorl
Gelişen teknolojiyle birlikte tarımda dijital çözümler de hızla yaygınlaşıyor. Bitki koruma yöntemleri de bu dijital olanaklara ayak uydurarak fungisit, herbisit ve insektisit uygulamalarında farklılaşıyor. Artık bitki koruma işlemleri, insana hiç ihtiyaç duymayan ilaçlama robotları tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bu robotlar, güvenlik, sürdürülebilirlik ve çevresel etki açısından da pek çok avantaj sunuyor.
2023 yılına kadar büyüyen tarım ekonomisi, dijital tarım piyasasının 13,5 milyar dolara kadar yükseleceği tahmin ediliyor. Yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen ve çeşitlendirilen tarım robotları, sektörde giderek daha önemli bir yer ediniyor. Zirai ilaçlama robotları, yabancı ot temizleme robotları, ekim robotları gibi çeşitli robotik tarım cihazları, bitkisel üretkenliği artırmak için kullanılıyor. Özellikle hastalık ve zararlılarla mücadelede önemli bir rol oynayan robotlar, üreticiler tarafından her geçen gün daha fazla tercih ediliyor.
Özellikle bitkilerin korunması ve uygulanması, insanlar yerine zirai ilaçlama robotları tarafından gerçekleştirildiğinde, çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir çözüm sunmanın yanı sıra özellikle güvenlik açısından da birçok avantaj sağlar. Bitki koruma uygulaması yapan robotlar, işçi veya üreticinin kimyasallardan olumsuz etkilenme olasılığını azaltarak, insan sağlığına daha uygun bir tarım uygulaması sunar. İlaçlama robotlarının bir diğer avantajı, zirai ilaçlama işini günlük ilaçlama sırasından çıkartarak, harcanan fazla emeği azaltmasıdır. Robotlar ile yapılacaklar sayesinde, tarımda kimyasal kullanımı yüzde 90'a kadar azaltılabilmekte, böylece daha sağlıklı ve güvenilir ürünler yetiştirilebilmekte ve ürün maliyetinde de tasarruf sağlanmaktadır..
Özellikle İsviçre'de geliştirilen ecoRobotix robotu, şekerpancarı tarlalarında verimli bir şekilde kullanılan ve güneş enerjisiyle çalışan bir ilaçlama robotudur. Robotun tekerlekleri üzerinde masaya benzeyen şekliyle, dikkat çeken bir tasarımı bulunmaktadır. Kamerası sayesinde bitkileri tarayan bu robot, yabancı otları tespit ederek ilaçlama işlemi yapabiliyor. Şimdilik deneme amaçlı kullanılan mavi sıvının yerine, ticari olarak piyasaya sürüldüğünde herbisit kullanılacak. Bu robotun piyasaya sürülmesi, tarımda çevresel ve ekonomik olarak önemli bir çözüm sunacaktır.
Fransız robot firması Naio Technologies, otonom cihazlarla yabancı ot tespiti ve ilaçlama için lazer ve kamera kullanan bir robot tasarladı. The Oz isimli robot, meyve ve sebzeler arasında otonom olarak hareket ederek yabancı otları tespit edebiliyor. The Oz, 4 elektrik motoruyla çalışıyor ve şarj edildikten sonra 3 saat boyunca otonom olarak çalışabiliyor. Tarımsal robot şirketi Skyx ise tarımsal robot sürüsü PASS ile farklı sensör ve kontrolörlere sahip dronelardan oluşan bir robot ekibi sunuyor. PASS, farklı algoritmalar kullanarak büyük tarım üreticilerini hedefleyerek hassas ilaçlama yapabilmeyi amaçlıyor. PASS, tüm 2D ve 3D ekipmanların yanı sıra insanlı ve insansız ekipmanları birleştirerek uzun vadede kullanılabilir, güvenli ve uygun maliyetli tarımsal ilaçlama imkanı sunuyor.
Diğer ilginç bir örnek de GUSS adlı robot. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Crinklaw Farm Services'in küresel insansız püskürtme sistemi olarak bilinen GUSS robotu, GPS, sensörler ve özel yazılım kullanarak belirli bir alanda ilaçlama yapabiliyor. Bir çalışan tek seferde 10 adet GUSS ekipmanını kontrol edebiliyor.
Yüksek veri aktarım hızı, esneklik ve mobilite gibi avantajlarıyla Wi-Fi kontrollü uygulamalar günlük yaşamda yaygınlaşırken, tarım sektöründe de kullanılmaya başlandı. Akıllı tasarıma sahip Wi-Fi kontrollü ilaçlama robotları, kameralarıyla video çekerek Android işletim sistemine sahip mobil cihazlara gönderiyor ve bu sayede ilaçlama süreci takip edilebiliyor. Tarım nüfusunun azalması, hastalık ve zararların artması nedeniyle her yıl yetiştirebilirlik kaybının artması, bitki koruma uygulamalarında insan kaynaklı hataları en aza indirmeyi zorunlu hale getiriyor. Gelişmekte olan robot teknolojileri, sürdürülebilirlik ve hassas tarım uygulamaları gibi imkanlar sunarak bu ihtiyacı karşılıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ilaçlama robotlarının da çeşitliliğinin artması bekleniyor.